Just nu 15% rabatt med koden: DEC15

Tid att plantera vårlökarna

Plantera dina vårlökar från september fram till någon vecka innan tjälen går ned i marken. Ju längre norrut desto tidigare plantering. Plantera gärna tidigt på hösten. Lökarna är då i bästa skick och de får gott om tid att etablera sig före vintern. 

Gör en grop i jorden och plantera löken med den spetsiga delen uppåt på två till tre gånger djupet i förhållande till lökens höjd. Sätt gärna många lökar tillsammans för att skapa effekt och fylla rabatten. Om du placerar lökarna på olika djup så blommar de olika tidigt. Du kan på så sätt få en längre blomning.

Det går alldeles utmärkt att sätta vårlökar i kruka. Ha gärna sandblandad jord för bra dränering och blanda ner benmjöl. Använd krukor som tål frost och fukt och med dräneringshål. Det är alltid bättre med en lite större kruka. En plastkruka är det säkraste valet eftersom den tål frost. Tänk på att jorden i en kruka blir kallare än på friland. Ställ den skyddad från nederbörd eller gräv ner den i marken eller komposten och täck med löv. Du kan låta bli att plantera längst ut i krukan så fungerar det yttre jordlagret som en isolering mot kyla. Alternativt så isolerar du krukan utanpå. Förvara krukan utomhus (men skydda mot vatten, snö och extrem kyla) eller i kallväxthus eller någon sval plats inomhus. Löken behöver en sammanhängande period av kyla (under 9 grader celsius) för att börja blomma och ska inte stå varmare än så för att undvika att den börjar gro. När du ser drygt 5 cm av stjälken kan du lyfta in i huset. Men ställ gärna så svalt som möjligt för att förlänga blomningen. Ett annat sätt att förlänga blomning är att sätta lökar på olika djup. 

MYCKET ATT HÅLLA KOLL PÅ

Vi hjälper dig med dina företagsblommor